Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 19:49 - Как гласувахме
Автор: bigbro Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4155 Коментари: 9 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато писах по-предния постинг "Как ще гласуваме", честно, съвсем не очаквах, че това ще се случи наистина. И то пред камерата на евро наблюдател. Ами където е нямало камери?

image

Фотограф: tanuki films

 

image

SILBA работи основно в Русия, Беларус, Украина, Молдова, Азербайджан, Армения и Грузия - 26 окт

В сигнали до ЦИК председателят на ОИК-Симитли е обвинена в саботаж на вота и психически тормоз - 26 окт

Що е то контролиран вот - От Капитал, 26 окт

Германски наблюдатели: Изборите в България трябва да бъдат касирани - 26 окт

ЦИК все още приема протоколи от изборите- 26 окт

Секция 59, или избори 2011 (част ІІІ) - 26 окт

Секция 59, или избори 2011 (част ІІ) - 26 окт

Това е историята на броенето на гласовете от изборна секция в Кюстендил в неделя и за видяното от документален снимачен екип, следвал наблюдателка от датска неправителствена организация. Към текста вървят седем видеофайла, заради което го разделихме в три статии - към всяка от тях можете да продължите от линка в дъното на страницата или от карето "Още по темата".

Очите на Мари са огромни. На ръба на сълзите миниатюрното 25-годишно момиче ми казва, че никога не се е чувствало толкова несигурно и очаква с нетърпение да се върне обратно в Дания. Леко се сгушва в синьото си яке на независим наблюдател от SILBA и се озърта наоколо.

Ние се намираме пред текстилния техникум на град Кюстендил, днес пременен като смесена ромско-българска изборна секция. Часът е 19.30 и в настъпващия здрач струпаните около входа на сградата хора и полицаи изглеждат все по-застрашително.

Тълпи задръстват коридорите на училището. Петима-шестима стоят на вратите и въдворяват ред, шепнейки и насочвайки избирателите към урните.

За Мари, която следваме с документален снимачен екип, видяното вече е разтърсващо. Тя е прекарала два часа в секция номер 59 и смята, че е била свидетел на всички индикатори за контролиран вот – от влизащи по двама в тъмната стаичка, през кандидат на партия, седящ заедно със няколко съпартийци вътре в секцията, до полицаи и застъпници, отказващи достъп на гласоподаватели до смесените секции на 2-рия етаж.

Червенокоса членка на СИК в стая 59, не скриваща симпатиите си към управляващата партия, вече е успяла да нагруби чужденката. Забавяла изборния процес с опита си да разбере кои са многобройните нелегитимирани хора, натъпкали се в секцията.

Макар и с ужас, младата датчанка решава да наблюдава преброяването в същата тази 59-та секция – едва ли нещо по-лошо може да и се случи.

Какъв е идеалният

ЦИК-ов Х


В 20.00 часа гласуването приключва и вратата на секцията се затваря. Освен комисията и нас в стаята присъстват двама идентифицирали се кандидати на ГЕРБ и БСП, по няколко партийни представители на ГЕРБ и БСП и индивидуални застъпници на други партии.

В 20.05 врата се отваря и влиза още една представителка на БСП, млада циганка с изрусена коса. Датчанката е изумена от това появяване – на нея й е било обяснено, че от затварянето на вратата до края на преброяването не се позволява на никого да влиза в стаята. Затова не е пила вода от обяд – да не й се налага да излиза. Тя дори не подозира, че скоро тази врата ще влезе в Шенген и ще започне да пропуска когото и когато си иска.

Преброяването започва от вота за президент. Председателят на комисията, асистиран от най-активната си помощничка, червенокосата въдворителка на ред, отделя невалидните бюлетини.

Прави впечатление, че с лека ръка бюлетини с отбелязано число 8 (БСП) се оказват в кюпа невалидни за относително малки отклонения от идеалния ЦИК-ов хикс. Един е прекалено надебелен, друг е прекалено малък, трети има леко ченгелче, където химикалката се е вдигнала от листа, четвърти е прекалено застъпващ осмицата и синьото мастило на химикалката се слива с черното на принтера.

Ромската представителка на БСП прави плах опит за протест, но е опонирана хорово от членовете на комисията и първоначално замлъква.

Виждайки растящата купчина невалидни бюлетини, Мари пита младия си български преводач какво се случва. Той й рисува няколко от отхвърлените Хиксове и тя се хваща за главата. Момчето не издържа и изразява мнение на глас, че май доста от тях би трябвало да са валидни.

Чувайки това, русокосата циганка се окуражава и възразява малко по-силно. Никой не и обръща внимание и тя казва на присъстващия ромски кандидат от БСП да се обади нагоре. Зам.-председателят на комисията пък успокоява преводача, че ще има повторно разглеждане.

Невалидните бюлетини са вече 51 – повече от 12%. Кандидатът на ГЕРБ, разположил се удобно върху учителската катедра, вади своя телефон.

"Невалидни са за мен"

Точно тогава звънва и мобилният на председателя. Той чува и повтаря: "Това са валидни бюлетини." Подобен разговор води и кандидатът от ГЕРБ. Да, бюлетините може и да са валидни, но председателят има последната дума, вмята той. След кратка приглушена дискусия председателят отсича: "Невалидни са за мен!"  

Целия текст



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - не бюлетините,
26.10.2011 20:21
българите са невалидни
цитирай
2. elinora - Ех, горката Мари!
26.10.2011 20:22
Изненадала се е. Ние обаче не сме. И за кьоравите е ясно, че Герб може да печели само с манипулации и измами, иначе тц! :(
цитирай
3. idealist - Това е
26.10.2011 22:14
безпрецедентно унижение на българския народ! На 30-ти всеки, на когото е скъпа демокрацията и свободата трябва да накаже ГЕРБ за гнусните манипулации.
цитирай
4. bigbro - Анчо 1
27.10.2011 08:17
Май си прав!
цитирай
5. babaelenica - Я кажи,
27.10.2011 22:23
Какво произтече от наблюдението на датчанката?
Нали всичко е фиксирано с камера?
Ще има ли възражения, следствие на опорочаване на изборите?
Въобще защо има наблюдатели, ако те няма да сезират компетентните органи?
Или кучето си лае - керванът си върви?
:)))
цитирай
6. анонимен - Много ще
02.11.2011 14:49
се радвам герберите да прочетат това!
Между другото, арогантното и нагло поведение на доста хора от лобито им тук също е показателно за нравите в партията и начина, по който "печели" избори.
Моля написаното от мен да не се разбира като подкрепа за БСП. Вече писах, че не съм гласувала на втори тур.
цитирай
7. bigbro - Привет, Ангелина!
02.11.2011 16:30
Много ми е тъпо да пиша "мърморещи" постинги, но ми е още по-тъпо, че не можах да кажа на дъщерята "стой тука, ще се оправят нещата"
цитирай
8. miralyub - и аз подозирах, че моят хикс от пърия ...
02.11.2011 22:37
и аз подозирах, че моят хикс от пърия тур не се е харесал на някого...
цитирай
9. bigbro - Ооо Мира!
03.11.2011 20:42
Ти си ги задраскала с кръстче и затова не са те аресали:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bigbro
Категория: Лични дневници
Прочетен: 150100
Постинги: 32
Коментари: 226
Гласове: 1627
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031